Romulus Tooma tillsammans med ägare Mats Gabrielsson (Stall Oxalis), tränaren Diederik Meilink, kusken Björn Goop samt prisutdelare Björn Sjöström

Månadens Hästägare i december har många intressen inom travet

Alla något bevandrade i travets värld är bekanta med "Tooma" som hästefternamn. Mannen bakom Tooma-hästarna heter Mats Gabrielsson och genom Stall Oxalis är han inte bara hästägare utan också uppfödare, stuteriägare, hingsthållare och travbaneägare. 
Mats har varit aktiv inom travet sedan 80-talet och som hästägare fick han en väldigt bra start med förstahästen Born Quick. Andra kändisar som Mats haft är Iata Käll, Tres Solide L (som Mats själv körde till seger på sin 50-årsdag!) och han är också uppfödare till nutida segerstaplaren Margareta Tooma. Under 90-talet odlades intresset för uppfödning och idag är det få tävlingsdagar som körs utan någon Tooma-häst på banan. Totalt har det hittills blivit ungefär 400 uppfödningar och det mesta av verksamheten är idag belägen på Stuteri Oxalis utanför Tallinn i Estland där Mats också har intressen i den nybyggda travbanan.

En Tooma-häst som verkligen har stuckit fram nosen under slutet av 2023 är 2-åringen Romulus Tooma. Karriärens 4 starter har hittills renderat i 3 segrar. Enda förlusten kom i Uppfödningslöpningen där Romulus fick sträcka vapen mot L'Amourpourblanca. Den senaste starten var hemma på Solvalla där Romulus tog hem Vinterfavoriten på ett övertygande sätt. Stall Oxalis hade också en segrare på Bergsåker under december i form av Quinan Tooma.

Solvalla Hästägarförening är därför glada att utse Stall Oxalis (Mats Gabrielsson) till Solvalla Hästägarförenings Månadens Hästägare för december 2023. Vi ser fram emot att få hylla er i Solvallas vinnarcirkel vid STL-finalerna den 3 februari.

Vi vill också påminna er alla medlemmar i SHF att anmäla ert hästinnehav till till solvallahf@gmail.com för att öka chanserna att bli Månadens Hästägare. Du hästägare som inte är medlem ännu, ansök om medlemskap här.


Foto: ALN. Text: Peter Engblom
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer