Maria Croon. Foto Maria Holmén

Positivt besked i den besvärliga momsfrågan

Det har varit en av travsportens största utmaningar under flera år. Nu kan äntligen ST presentera något väldigt positivt när det gäller den knepiga momsfrågan. Artikel från Travronden idag 12 december skriven av Lars-Johan Holm.

Det är Skatterättsnämnden som publicerat sitt förhandsbesked när det gäller en hästägare med B-licens som blivit avregistrerad från moms. Till skillnad från Skatteverkets ståndpunkt slår skattenämnden fast att hästägaren i fråga bedriver ekonomisk verksamhet och då även är beskattningsbar och har rätt att vara momsregistrerad.

– Det här är ett oerhört positivt besked för den svenska travsporten. Frågan kring om tävlingsverksamhet med travhästar ska ses som momspliktig är en ödesfråga för sporten. Nu kan vi konstatera att en enhällig skatterättsnämnd fann att Skatteverkets ståndpunkt i frågan saknar rättslig grund, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport på ST:s hemsida och fortsätter:

– Skatterättsnämndens förhandsbesked visar tydligt att det är en professionell verksamhet att verka inom travsporten och att det självklart ska betraktas som ekonomisk verksamhet. Travhästar i licensierad träning är en tillgång som har som syfte att löpande vinna intäkter till en ekonomisk verksamhet. Det här är något som vi från Svensk Travsport drivit hårt och försökt få gehör för.

Viktigt arbete

Svensk Travsport har tillsammans med Svensk Galopp och LRF haft en speciell arbetsgrupp när det gäller momsfrågan. Där har bland annat ST:s tidigare styrelsemedlem Mats Norberg ingått. Deras hårda arbete verkar nu ha fått resultat. 

– Det här förhandsbeskedet borde medföra att alla processer mot hästägare som pågår i förvaltningsdomstolarna kommer att dömas i hästägarens favör. En enig Skatterättsnämnd med ledamöter från bland annat kammarrätterna och verkliga momsexperter måste domstolarna rätta sig efter enligt min mening, säger Jan Kleerup, momsexpert på XR Legal Advokat, på ST:s hemsida.

Svensk Travsport kommer närmast att begära att Skatteverket ändrar sig i sin tidigare ståndpunkt att ”tävlingsverksamhet med travhästar inte är en ekonomisk verksamhet”. Detta med hänvisning till Skatterättsnämndens förhandsbesked.

Här går det att läsa mer om det positiva momsbeskedet.
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer