Catch-drivers, hästägarhjälp och banprogram

När nu julmaten är konsumerad, nyårsdimman har lagt sig och vardagen sätter in så är det dags för några reflektioner på heta travpolitiska frågor. Catch-drivers, information för presumtiva hästägare och bristen på banprogram! Allt ur en liten hästägares perspektiv. Håll tillgodo!
Förändrad debitering av Catch-drivers
Ingen har väl undgått att en grupp catch-drivers har aviserat att de från den 1 februari kommer att ta betalt på ett delvis nytt sätt. De vill säkerställa inkomsterna genom fast lön och kommer därför att ta ut en uppsittningsavgift per lopp de kör. En ambition man lätt kan förstå då ”en dålig kväll på jobbet” kan bli ekonomiskt kännbar då de endast avlösas på provision. Långa resor och kanske inte en ”spänn in”.

Ur ett hästägarperspektiv är frågan hur detta kommer att hanteras av travtränarna än mer intressant. Det är ju rent praktiskt travtränarna som har affärsrelationen med kusken och de använder delar av sin provision på inkörda pengar till att avlöna kusken. Detta utspel från catch-drivers torde rimligen innebära att nuvarande provisionsuppgörelser mellan kusk och tränare kommer att behöva omförhandlas. Fast lön innebär ju vanligtvis lägre möjligheter till provision och vice versa och det måste rimligen också gälla travsporten! För inte kan det väl bli tal om att hästägaren ska råka ut för en ytterligare pålaga i form av en ny uppsittningsavgift plus nuvarande provision? Man kan som bekant inte både äta kakan och ha den kvar.

Transparens för att möjliggöra rekrytering
Som hästägarförening så ser vi i Solvalla Hästägarförening som en av våra viktigaste uppgifter att hjälpa fler intresserade att komma in i hästägarskrået genom att erbjuda andelshästar osv. Hjälpa till att få fler att känna på glädjen med hästägande. Trots minst sagt urholkade möjligheter att få hästägandet att gå runt rent ekonomiskt så finns det ju få saker som skänker mer spänning än travhästägande.

I samband med att catch-drivers nu ändrar debiteringsrutinerna så har ST angett att man ska etablera ”en funktion” där kunderna (tränare och ägare) ska kunna se vad respektive catch-driver debiterar för sina tjänster. Helt klart ett bra initiativ som kommer hjälpa var och en att avgöra vems tjänster man vill köpa.

Jag skulle då samtidigt vilja se att den befintliga funktionen www.horserunner.se börjar uppdateras igen. Tanken med www.horserunner.se (som nu inte underhålls längre) var att hästägare också skulle kunna jämföra vilka kostnader och avgifter som en presumtiv hästägare kan förvänta sig hos olika tränare. En viktig guide vid val av tränare. Ska jag betala extra för maskmedel, vad kostar transporterna per mil, ska jag betala separat för banskötsel osv? Korten på bordet! Transparens är nödvändigt om vår sport ska kunna bli mer framgångsrik i den så avgörande rekryteringen av nya hästägare. Varför inte möjliggöra jämförelser av både catch-drivers kostnader och tränarnas kostnader på ett och samma ställe, i samma "funktion"? En tjänst som helt klart borde ligga under Svensk Travsports ansvar.

Banprogrammet – banans ansikte utåt
Att se på trav utan ett program känns otroligt fattigt och till och med ofta meningslöst om inte sporten är av högsta kvalitet. Bäst är det naturligtvis att ha banprogrammet till hands men också en startlista från travtidningarna eller även ATGs gratisprogram höjer upplevelsen markant. Ser till att sport och spel möts och att spel på häst är så mycket intressantare än turspel.

Banprogrammet är ju av gammal hävd en grundläggande rättighet för hästägare med startande häst oavsett om hen är på banan eller sitter hemma. Traditionellt har det varit arrangerande banas gest till hästägaren att alltid skicka ut banprogrammet som tack för att hens häst möjliggör att det kan arrangeras travtävlingar.

Under 2021 slutade flera banor att skicka ut program till ägaren vilket måste ses som ett "självmål" för den enskilda banan. Det sparar in en slant, men till vilket pris? Banans ansikte utåt försvinner och en kanal för att profilera sig ges upp. När ATG nu också avslutar sina populära ”riksspelsgratisprogram” så ger man bort en chans till differentiering gentemot turspelen och ställer sig på deras nivå. Att köpa travspel som vilket turspel som helst är inte grunden till varför spel på häst verkligen är så intressant och populärt. Svenska travbanor! Spara inte in på programutskicken till hästägarna! ATG! Ge inte upp de konkurrensfördelar som travsporten har genom att ta bort gratisprogrammen för V75 och V86!

Peter Engblom, ordf Solvalla Hästägarförening
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer