Var går gränsen?

Om Ni trodde att jag syftade på bangränsen på en travbana så trodde Ni fel, ty det vet dom flesta av oss, dock inte riktigt alla.

Det kan väl inte ha undgått någon som på ett eller annat sätt varit ”inblandad” i den gångna helgens V-75:a som spelare, tittare, hästägare vad som hände i första loppet. Bangränsen tror nog dom allra flesta utgörs av vita pinnar runt banan vilka man skall befinna sig utanför, i förhållande till innerplan, under hela loppet.
Att vi i helgen passerade många ”gränser” är nog större delen av ”travsverige” ganska överens om när t.o.m en ”garvad” programledare i TV ”reagerade” och smånafsade i husses hand.

Man kan göra fel, vilket är fullt mänskligt, men att höra domarbasen stötta beslutet passerar för undertecknad många gränser. Hade varit klädsamt att höra honom säga att det kanske var ett tveksamt beslut. Men icke. I Sverige är det inte många som gör fel och gör man mot förmodan det så finns det alltid någon som kommer till undsättning.
Att så lättvindigt avfärda kritiken när skillnaden mellan hästarna i mål var hårfin och sedan påstå att resultatet inte påverkades av körningen. Skillnad om det varit hårt i mål sa Riksdomare Johan Svensson när han intervjuades direkt efter loppet. Ja Ni läste rätt!!! Min uppskattning är att skillnaden i mål kan vara uppåt 10 cm. Hårt?? Ja,om Ni frågar mig.
Här kommer hans uttalande i Travronden:
Att det var förhållandevis hårt i mål, hur mycket hade ni med det i er bedömning?
– Ytterst hypotetiskt, så hade det varit ännu hårdare i mål än det var nu, uppförstorat målfoto eller liknande, kanske vi gjort en annan bedömning.

I den officiella resultatlistan från loppet kan man läsa att kusken, Jonas Moberg, fick 1500 kronor i böter för att ha kört utanför bangränsen.
Ena ögonblicket straffas man för en förseelse för att i nästa ögonblick frias för samma förseelse. Brott kan löna sig!!??
Nu förs åsikter fram om att införa proffsdomare även i travet. Regler är väl regler och följer man dessa så spelar det väl ingen roll om man är ”amatör” eller proffs !!??
Det som hände kommer att försätta domarna i många svåra situationer framöver med tanke på hur ”tänjbart” reglementet tycks vara. Eller är reglementet klart??

Helgens händelse skadar Svensk Travsports rykte ytterligare, ett rykte som redan sedan tidigare är rejält kantstött i form av ett antal ”affärer”.
Kenny Nilsson
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer