2020-05-08 Har vår sport råd med Gocciadoros?

Intresset för, och trycket på, travet är otroligt högt just nu. Vi närmar oss inte bara årets härligaste travhelg med Elitloppet, Harpers, Elitkampen, 3- och 4-åringseliten utan vi har också allt ljus på den svenska travsporten då vi tillhör de få sporter som håller igång under pandemin. Detta tack vare Svensk Travsports (STs) snygga manövrerande för att hålla vår sport igång på ett ansvarsfullt sätt trots situationen. Ett otroligt föredömligt hanterande som nu gör att det spelas på våra tävlingar som aldrig förr. Från när och fjärran. Travet har blivit ventilen för alla som vill se sport i realtid och inte nöjer sig med repriserade fotbollsmatcher från 1994. Så långt är alltså allt frid och fröjd för travet trots en besvärlig global situation.
Bild från Expressens löpsedel
Men så plötsligt händer det, det som inte får hända. Svenska Travligans (STLs) tävlingar bevittnar ett sällan skådat övertramp av allt vad svenskt trav ska, vill och måste stå för. Nämligen ansvarsfull och juste djurhållning. Att se stackars Zarina Bi åka på 2 riktiga ”rundpallare” i värmningen av någon som uppenbarligen inte ska vara nära djur var fruktansvärt. Det kändes ungefär lika sportsligt och juste som när Tyson bet av örat på Holyfield. Fast denna gång i travtappning. Att det dessutom sändes vid ett antal tillfällen i de linjära nyhetssändningarna gör att man får skämmas för vår sport. Vad folk i stugorna utan daglig insyn i sporten tycker vill jag inte ens tänka på. För många av dem var detta nog det första de har hört om trav sedan Björn Goop blev nominerad för Jerringpriset. Lika mycket som det var positivt för oss då var detta negativt för oss nu. Vilken otrolig skada Stall Gocciadoro har tillskansat vår sport genom detta.

Att ST så snabbt meddelade ”domen” och att den var kraftfull välkomnar nog de flesta. Jag blev lite rädd att ST skulle göra samma långbänk av denna förseelse som man gjorde av Gocciadoros förra kända överträdelse, den med 36 sprutor och kvicksilverbaserade blister i hästbussen, som ST behandlade i nästan ett helt år innan man avkunnade domen i mitten av april i år. Frågan denna gång blir tyvärr istället hur den nu förkunnade domen är förankrad i rådande regelverk och vilken verkan den kommer att få i praktiken. Den kommer nu att bli skärskådad rent juridiskt då domen kommer att överklagas vilket ska bli intressant att se. Jag hoppas verkligen att vi har det regelverk inom svensk travsport som krävs för att stävja vad som måste vara rejäla regelöverträdelser.

Det ska bli mycket intressant att se hur travsverige agerar om domen pga överklagandet inte vinner laga kraft. Kommer körsvenskollegorna att fortsätta hoppa upp och köra åt Stall Gocciadoro? Kommer arrangörerna låta honom anmäla till sommarens penningstinna löpningar? Kommer publiken att acceptera ”gul dress”? Det kommer visa sig under den närmaste tiden. För att tro att detta bara blåser över snabbt låter lika otroligt som att Coronan är borta innan hösten.

Kan vi då reparera skadan på vår sports anseende i allmänhetens ögon? Är det bara att skylla på att Stall Gocciadoro inte representerar vår svenska travsport utan något helt annat som vi inte kan stå för? Knappast! Vad som händer på våra travovaler är vårt ansvar. Att våra regler åtföljs på våra tävlings- samt träningsanläggningar är bara vårt ansvar. Kan vi rakryggat stå och påstå att vår svenska travsport är oklanderlig? Är till exempel vårt sätt att ”korrigera” med körspö något som är okej år 2020 för gemene man utanför sporten? Ser den norska ”gungande” drivningen bättre ut? Vad är godtagbart i allmänhetens ögon idag för att de ska acceptera och kanske till och med gilla vår sport? Det kommer att påverka oss framgent.

Spelar sedan geografin någon roll för hur vi ska uppträda? Är det okej att fördöma drivning i Sverige och sedan åka till andra länder och driva där? Det är samma djur vi talar om vare sig vi tävlar i Sverige, Frankrike, USA eller Italien. Men regelverken är olika. Vi hör till exempel att svenska/svenskägda hästar tävlar på Lasix i USA men vi fördömer Lasix i Sverige. Är det okej? Kan man vidare komma och tävla med ”Lasixhästar” i Sverige bara man inte använder Lasix här, i vårt lopp? Är det okej? Vilket regelverk ska gälla, bara det juridiska eller också det moraliska? I våra potentiella nya kunders ögon så är det nog mest sin moral man guidas av och är man tveksam på travets värdegrund och vår sports moral så kommer man inte att acceptera oss.

Vi har många svåra frågeställningar att ta till oss framgent för att se till att våra kära hästar alltid och av alla behandlas så väl som de förtjänar och att alla då kan finna skönheten i vår sport och att den får behålla och förstärka sin position. Ingen ska kunna tveka på och ifrågasätta hur mycket vi älskar våra hästar!


Peter Engblom
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer