2020-01-27 Tävling på lika villkor

Satt och läste Travronden (nr 48 den 27 november 2019) och ser ett förslag att svenska veterinärer ska skickas utomlands för att identifiera och registrera föl födda utomlands men av svenskägda ston. Allt för att de på så vis ska bli registrerade som svenskfödda och få de privilegier som det medför att vara just svenskfödd.

Anledningen som anges är att bespara fölungarna resorna från födelselandet till Sverige och tillbaka! Och den tanken är ju god!

Men när dessa ”svenskfödda” hästar sedan kommer till Sverige för att deltaga i årgångslopp så kan jag kan inte tycka att det är att tävla på lika villkor. Jag tycker det är en genväg och nästan fusk att tillåta detta. I min värld är en svenskfödd häst uppfödd i Sverige, inte i Frankrike eller nåt annat land med fördelaktigare klimat. Att få bli kallad svenskfödd bara för att fölet varit i Sverige några dagar innan årsskiftet och sen återgått till det land där det är fött är inte rätt. Inte heller att våra veterinärer ska fara världen runt för att identifiera och registrera dessa föl.


Eva Svensson
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer