2019-12-19 Styrelsens julbrev

Medlemmar och travvänner!

Så var det dags att avrunda ytterligare ett travår. Som alla år har 2019 har bjudit ömsom vin ömsom vatten.
Men vi börjar med vinet....sporten!
Rent sportsligt så har året varit mycket gott med Solvalla-segrar i många av de större loppen som:
Åbys Stora Pris (Propulsion), Jubileumspokalen (Who's Who), Derbystoet (Racing Brodda), Derbyt (Attraversiamo), Trav-Oaks (Diana Zet) och inte minst när Solvalla gjorde rent hus i Breeders Crown finalerna (Brother Bill, Ganga Bae, Conrads Rödluva och Forfantone AM).
I september hade vi i styrelsen våra strategidagar. Vi beslutade att öka fokus på aktiviteter för er medlemmar.
Som en direkt följd av detta så anordnar vi en medlemsresa till Prix d'Amérique nu i januari och dessutom har vi dragit igång vad vi planerar ska bli en serie av temakvällar. Först ut var Temakväll ”Veterinär” där vi hade Nils Ronéus och Anders Ekfalk som talade om hästens anatomi, träning och luftvägsproblem.
Kvällen rundades av med en bit mat på Pershing. Håll ögonen öppna här på vår hemsida
där vi kommer att hålla er uppdaterade om kommande aktiviteter och annan information som vi hoppas ska vara av värde.

The Owner's Day är vår alldeles egen travdag och den kördes enl. vår nya tradition i slutet av sommaren.
Hästägare och sponsorer bjöds på mat och dryck. Det var länge sedan vi såg en så överraskande och glad vinnare av The Owner's Trophy som 2019.
Pablo Andover vann loppet till glada 33 gånger pengarna och inte ett öga var torrt i vinnarcirkeln. Gladast var definitivt tränaren och ägaren Bengt L Axelsson. Körde till seger gjorde Jorma Kontio.
Menhammar Stuteris Fillies and Mares vanns av Lady Nadine. Även denna kördes av Jorma Kontio och tränar gör Timo Nurmos

För 2020 planerar vi en rad nyheter för The Owners Day som kommer att inkludera ALLA våra medlemmar och inte bara de som har starthäst den aktuella dagen. Vi kommer under våren att återkomma med mer information.

Många var det nog av er medlemmar som blev lyckliga när så vår andelshäst Saphir C.D. 1 september äntligen fick sätta nosen först!

Under hösten har också två nya andelshästar tillkommit.
Först ut var Didicoy (e. Maharajah u. Gypsy Brodda e. From Above) en jättefin individ som körts in på Yttersta och som nu tränas för fullt av Pasi Aikio och hans team.
Just nu pågår försäljningen av Deep Feeling (e. One Too Many u. Emotional Dust e. Banker Hall). Fadern One Too Many har börjat mycket bra i aveln och hans första årgång har en startprocent på 83,3 då 40 av hans 48 avkommor startat. Modern heter Emotional Dust och var en mycket bra tävlingshäst som sprang in drygt 1,2 miljoner. Deep Feeling säljs i 100 andelar. Och det är först till kvarn som gäller och du kan teckna upp till 3 andelar. Mer information finns här på hemsidan.


Som alla vet vid det här laget så har vår förening tillsammans med Hästägarföreningarna från Östergötland och Mälardalen bildat NÄT.
Det är en helt ny nationell samverkansform mellan ägare till travhästar, ett nätverk till vilket både lokala hästägarföreningar och enskilda hästägare kan ansluta sig. NÄT har 4 frågor prioriterade på agendan:
1. Återskapa 40-procentig kostnadstäckning
2. Ny- och återrekrytering av hästägare
3. Hållbart tävlande och begränsat resande
4. Förstärkt hästägarinflytande inom travsällskapen
5. ST återtar rollen som sällskapens serviceorganisation med utgångspunkt från ägardirektiv
För enkelhet och tydlighet så drivs NÄT frånskilt från SHF som en helt egen organisation med sina egna representanter med SHF som en av intressenterna. ...

På den negativa sidan så har Solvallas tappra försök att etablera tisdagen som Solvalla-Tisdag inte fallit ut som vi hoppats på. Att köra trav både tisdag och onsdag är nog lite för tätt även för den mest inbitne. Allra helst om man kan se tävlingarna med förstklassig information hemma framför TVn eller datorn. Inför 2020 har man beslutat att släppa tisdagen helt och fokusera på främst onsdagen. Vår huvudsakliga dag blir onsdag med V86 Xpress och saxade tävlingar. Detta är minst sagt olyckligt då vi är många som inte anser att saxade tävlingar ger en bra arenaupplevelse. Vi hoppas verkligen att detta inte blir ett stort nederlag för Solvalla utan att publiken står bi. Ett alternativ som kanske är det enda sättet att ge Solvalla tillbaka en egen dag skulle vara om vi lyckas att köra V86 Xpress på Solvalla utan saxade tävlingar? Läs mer på www.solvallahf.se där vi bloggar på ämnet Solvalla Xpress. För visst vore det gött att kunna få tillbaka onsdagen som vår egen dag? Solvalla – alltid på en onsdag!
Dessvärre så valde Solvalla att inte konsultera sina hästägare när tävlingsprogrammet för 2020 sattes men, efter ett möte mellan STS och Hästägarföreningen har vi nu blivit lovade att vi skall få delta i arbetet för 2020

Omregleringen av spelmarknaden är en annan del som inte blivit vad man trodde. ATG är 1 år senare fortfarande det enda spelbolag som har tecknat licensavtal med Svensk Travsport. Och staten har behållit kontrollen över bolaget med en röstmajoritet i styrelsen medan beskattningen av ATG har övergått från det gamla systemet där bolaget erlagt en punktskatt på 35% av nettoomsättningen till att nu ska betala gängse aktiebolagsskatt. Denna fråga samt hur Svensk Travsport bör vara organiserad förorsakade ST att beställa en översyn av hur man bör organisera sig bäst för de kommande behoven. Det blev Mats Denninger, ATG:s gamle ordförande, som fick uppdraget. Hans rapport ger ST och dess styrelse en del att tänka på, minst sagt. Skatteläckage, långsam organisation, beslutsvånda osv är ord som frekvent hörts nämnas. Detta kommer vi nog att ha anledning att skriva om också i nästa års julbrev!

I skrivande stund nås vi av nyheterna att ST lanserar ett kraftfullt sparpaket och naturligtvis blir det vi luttrade hästägare som detta kommer att slå mot i form av minskade prismedel med ca 5% eller 43MSEK. Huvudsakligen blir det V75, V86 samt 3-åringsloppen som drabbas medan vardagstravet går torrskodda ur denna sväng. Med tanke på vår andel av V75, V86 samt 3-åringsloppen så kommer detta slå hårt mot de prispengar vi ska köra om på Solvalla nästa år.

Vi, styrelsen för Solvalla Hästägarförening, vill tacka för i år och hoppas att vi ses på kommande aktiviteter 2020 och att vi får fortsätta ha glädje av vår fantastiska sport och våra underbara hästar!

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR
önskar styrelsen förX
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer