2019-11-21 Dags att göra också våra mest klassiska lopp moderna

För oss unghästägare i Sverige är Derbyt och Kriteriet bland de finaste lopp man kan vara med i. Alla vi som satsar våra surt förvärvade slantar i vår underbara sport drömmer om detta. Att dessutom få vinna något av dessa lopp är få förunnat. Häst, körsven, tränare, ägare och skötare skriver för alltid in sig i historieböckerna vid en seger i någon av dessa klassiska lopp.
Mina personliga favorittravdagar är just uttagningsloppen inför både Kriteriet, Derbyt och E3 där precis alla stjärnor och kommande stjärnor slåss om de åtråvärda finalplatserna en och samma dag. Det kan inte bli bättre för en travälskare. I uttagningarna så är också alla aspiranter precis lika mycket värda. Hingst, sto eller valack spelar absolut ingen roll, prispengarna är desamma. I E3, som ju är en nyare och modernare loppserie, så gäller detta också i finalerna. Stoklassen och hingstar/valacker kör om samma nivå på prispengarna. Men i Derbyloppen samt Kriterieloppen så är plötsligt stona mindre värda och kör om bara halva prispengarna i Stoderbyt och Travoaks.

Varför i hela världen ska hingstar tävla om mer pengar än ston? Är det mer spännande att se hingstar tävla? Drar hingstar mer publik? Mer spel? Är det billigare att hålla ston är hingstar? Lägre träningsavgifter, veterinärkostnader? Vad är logiken?

Sporter som fotboll och ishockey försvarar sina mycket olika villkor för damidrottare och herridrottare med att den ena eller den andra drar mer publik, mer sponsorer och så vidare. Det må så vara och om detta kan man tycka vad man vill. Men i vår sport kan man inte seriöst anföra samma logik och samma argumentation. Hingstar och ston har precis samma underhållningsvärde och ska då definitivt tävla om samma prispengar, hederpriser och attiraljer (var är stonas motsvarighet till den gula kavajen förresten?)

Sanningen är nog att det inte finns någon som helst anledning att ha skilda prisskalor för sto och hingstklasserna. De klassiska lopp där man fortfarande har olika prispengar att köra om för ston och hingstar är bara omoderna. Har helt enkelt inte förflyttat sig in i 2000-talet!

Så Solvalla och Jägersro, Stockholms Travsällskap och Skånska Travsällskapet, se nu till att vi uppgraderar våra finaste löpningar till 2000-talet och erkänner tjejernas prestationer och underhållningsvärde jämbördig med grabbarnas! Travet – den första helt jämlika sporten?

För travsporten i tiden!

Peter Engblom
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer