2019-01-23 Att se sig själv i spegeln

Travsportens hörnsten vilar på trovärdighet. Veterinär Anne Haglund har skrivit en krönika i tidningen Sulkysport nr 3 /2019 om hur vi hanterar doping. Här är två citat ur krönikan.
"Jag uppmanar alla som hör rykten om doping eller känner till att det förekommer att direkt kontakta hästvälfärdsavdelningen på Svensk Travsport för att låta dem kontrollera sanningshalten istället för att sprida ryktena vidare. Det är inte skvaller, det är att ta ansvar för vår sports framtid. Ryktesspridning utan att ta ansvar och rapportera är däremot skvaller. En sport där doping förekommer förlorar snabbt i förtroende hos utövare och allmänhet."

"Det reglemente som ska ersättas var tydligen juridiskt tandlöst. Det har förekommit att av Svensk Travsport utsända kontrollanter hittat utrustning och preparat som uppenbarligen använts eller skulle användas. Men eftersom man inte lyckats ta förövaren på bar gärning har påföljden blivit ingen eller löjligt låg. Jag hoppas verkligen att det nya reglementet inte har några kryphål för sporten har inte råd med att fuskare lyckas."


Anne Haglund föreskriver likhet inför lagen, men framförallt likhet i vår värdegrund när det gäller att hantera våra hästar inför och på tävlingsbanan. Det vore faktiskt på sin plats att de tränare som har blivit ertappade med slangar och kanyler i sina stallar, hästbussar eller privata bilar, förklarar anledningen för sina hästägare. Vi som väljer att ha våra hästar i professionell träning avhänder oss hästens vård till dem som påstår sig kunna hantera våra hästar på värdigt sätt. Likhet inför hästen är lika viktigt som likhet inför lagen. Kanske dags att varje stall förses med spegeldörrar till fikarummet.

Nytt dopingreglemente
Det är en gåta att sporten är så tafflig i många frågor. Att ST stoppat sitt nya dopingreglemente beror på att juridisk kompetens har varnat för bristfälliga skrivningar och bristfällig harmonisering med annan lagstiftning. Det är särskilt viktigt att STs ordförande,som själv är veterinär, vårdar svensk travsports trovärdighet nu när hon siktar in sig på ordförandeskapet i UET. Djurskyddet i Frankrike, Italien och Sverige har olika grundläggande värderingar, vilket påverkar sportens trovärdighet i hela Europa.

Avtal för att undvika onödiga rättsprocesser.
Vi har en fantastisk tränarkår. Den borde inte vara svårt att övertyga att både hästar och kunder ska behandlas med omsorg och omtanke. Fr o m 1 januari har tränarna i sitt nya TDS-avtal skyldighet att utge underlag på fakturerade merkostnader. Det har de egentligen alltid haft. Enligt konsument- och kreditlagstiftning ska det finnas underlag på alla betalningskrav. ST, eller vilket annat factoringbolag, som förvärvar fordran är ansvarig för att debiteringen är korrekt.

Ökad trovärdighet
Branschen måste se till att alla tränare och hästägare, inte bara de som använder TDS systemet, har ett underliggande skriftligt avtal som reglerar alla typer av debiteringar. Av avtalet ska framgå eventuella undantag från skyldigheten att automatiskt bifoga underlag vid debitering. Om nödvändigheten av att upprätta skriftliga affärsavtal inte redan är en del av tränarutbildningen på Wången är det hög tid att det blir det.

Avtalsmall för avtal mellan tränare och hästägare

Licensiera hästarnas företrädare
Det är även hög tid att branschen inför en "certifiering" av företrädare till andelsägda hästar. Företrädaren ska inse sitt uppdrag och veta att sportens värdegrund kring hästarnas välfärd inte är förhandlingsbart, liksom att uppdraget inte får grumlas genom andra uppdrag, uppgörelser och/eller penningtransaktioner, som strider mot uppdraget.

Likhet inför lagen gäller inte enbart för dopingreglementet. Vi vill ha en sport som på alla sätt trovärdigt lockar nya hästägare och aktiva,
Björn Damm & Ewa Silfverberg Liljeros
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer