Kära medlemmar och travvänner! Alla travår har ett slut. Just det här travåret, Pokalåret 2018, har ett ihåligt slut. Det var året som travsporten skulle frossa i 300 extra miljoner till största del i form av höjda prispengar. Den blygsamma motprestationen från oss hästägare var fyra års svältkost, men den som väntar på något gott..... Tyvärr svalt många ihjäl under väntans tider, både i hästägarkåren och bland publiken, samtidigt som pokalens innehåll rann ut någonstans på vägen.
Osäkerheten om hur sporten ska tackla den nära förestående spelomregleringen är stor. ST's lösning är inlåsning. Sporten valde fel väg för fem år sedan. Felbeslutet om Pokalåret har bidragit till den brist på hästar vi ser i startlistorna idag. Vi har inte råd med ännu ett felaktigt vägval.

Den svenska travsportens svårigheter har nu nått hela vägen in i travbanornas kontorshus. Halmstad meddelade i slutet av november att man tvingas göra administrativa neddragningar. Kort därefter larmade Färjestad om att man inte längre har råd med sin sportchef. Inte heller Umeå som också har sagt upp sin sportchef. Pokalårets magra tilldelning tillförde ingen mättnad för banorna. Alltför länge har man tvingats leva på marginalen genom en allt för ringa kostnadsersättning för tävlingsarrangemangen. Publiktappet behöver vi inte ens nämna.

Det som blev kvar av innehållet i Pokalen gick till de lyckliga ägarna av svenskfödda treåringar.
De fick ta emot prischeckar i de rena treårsloppen som inte understeg 50.000 kr i första pris, oavsett var i Sverige de tävlade . På Solvalla var förstapriset lägst 70.000 kr. Även V75-hästarna fick en liten höjning. I dagsläget vet vi inte om vi får behålla dessa nivåer även 2019. För att försöka mota momshotet i grind införde ST en startpeng - 500 kr - till alla startande. Det är ett hot som för övrigt inte är avvärjt ännu. Vi väntar fortfarande på Skattemyndighetens definitiva besked.

Stockholms Travsällskap och vår förening hade länge krävt en osaxad egen tävlingsdag och äntligen hördes våra rop i skogen, även om vi inte fick exakt det svar vi hade hoppats på. Istället för att flytta V86 till en annan veckodag valde ST/ATG att ge Solvalla en egen tisdag, men med fortsatt sax på onsdagarna. Tisdagstävlingarna på Solvalla har sportsligt varit mycket bra, men banan kämpar med svaga publiksiffror.

Som så ofta förr har vi haft många minnesvärda sportsliga upplevelser, både på hemmabanan och av hemmahästar på turné. Året startade extra bra med Readly Express' seger i Prix d'Amerique. Vi har sett Perfect Spirit vinna de två stora fyraåringsloppen som är öppna för utlandsfödda, Kungapokalen och Sprintermästaren. Propulsion började sin säsong med en tredjeplats på Vincennes sista helgen i januari, fortsatte sedan med att vara tvåa i Elitloppet i maj, bara för att under sommaren och hösten sopa rent i de flesta storloppen här hemma. Cruzado Dela Noche, som vann ”VM-loppet” på Yonkers, räknar vi som hemmahäst även om han just då tränades i USA. Who's Who vann överlägset Derbyt på nytt världsrekord. Inti Boko spurtade till sig segern i Kriteriet och Conrads Rödluva gjorde inga misstag i Oaks. Segern i uppfödningslöpningen på Jägersro delade Stall Mörklunds Bythebook med vår grannbana Visbys Belker. Solvallas hästar och tränare håller ställningarna. Även skötarna ska uppmärksammas, som trots tuffa arbetsvillkor tar utomordentligt väl hand om våra hästar.

Vår förening har tillsammans med föreningarna från Östergötland och Mälardalen bildat NÄT. Det är en helt ny nationell samverkansform mellan ägare till travhästar, ett nätverk till vilket både lokala hästägarföreningar och enskilda hästägare kan ansluta sig. NÄT har tre frågor prioriterade på agendan:
- att återställa hästägarnas kostnadstäckning till nödvändig nivå, dvs 40 procent.
- att sporten jobbar med nyrekrytering, både av aktiva och publik
- att sportens hästar är välmående och tävlar ofta och länge.

Årets The Owners Day kördes även i år i slutet av sommaren. Under vår dag brukar vi bjuda hästägarna med starthäst på mat och dryck. Nytt för i år är att Solvalla har anammat vår idé och bjuder under tisdagstävlingarna på mat i Kongressen till två av starthästarnas ägare/företrädare.

Föreningen har firat 90-årsjubileum under året och fick en fantastisk gåva. Menhammar, genom vår hedersledamot Margareta Wallenius-Kleberg, bjöd ett hundratal medlemmar på rundtur bland hingsthagarna, grillfest och en vältajmad fölning mitt under middagen. Tillställningen avrundades med båtresa tillbaks till stan.

Under årets sista dagar nås vi av en stor positiv nyhet. Solvallas framtidsmöjligheter, inte bara genom banans sportsliga dominans, har stärkts betydligt genom att Stockholms Travsällskap slutfört en markaffär och därmed också stärkt sin ekonomiska ställning inför kommande år. Solvalla har alla förutsättningar att förgylla den travintresserades vardag om våra hästar dessutom i större omfattning kan tävla på hemmabanan.

Vår förenings numera klassiska julklapp till alla våra medlemmar påminner om travåret som var. Motiven i kalendern har alla på något sätt anknytning till vår hemmabana Solvalla.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR
Styrelsen
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer