2018-09-04 Vem äger hästarna?

Vem är vem? Det vet vi definitivt efter Derbyt i söndags. En överlägsen häst, framförd av en kusk som vet hur och som förstod att förvalta det tränarjobb som Pasi Aikio och stallet på Yttersta har lagt ner på Travkompaniets häst. Världsrekordet förgyller den värdiga vinnaren.
Who's Who Foto:ALN
Vad är vad? Tveklöst är att derbyhelgen i Malmö är travsportens Almedalen med travpolitiska formella och informella möten och åsikter från landets alla hörn. Förtroenderådet är, som det klingar, ett råd som utbyter åsikter under förbundsledningens flagga. Rådet ser tävlingsprogrammet oförändrat även för 2019. Hur är det möjligt? Styrs travsportens rådslag av höga tjänstemän som tänker fel på andras bekostnad? Mörka moln drar ihop sig vid horisonten.

Vem gör vad? Vem äger egentligen hästarna?

Solvalla HF har ihärdigt försökt få sportens makthavare att inse att de måste lyssna till det som styr, eller i vart fall borde styra travsporten, dvs hästägandets förutsättningar och verklighet.

Johan Lindberg har varit ST's företrädare i diskussioner med RST/Travhästägarna. Lindberg meddelade, enligt uppgift, att de enda prismedelsförbättringar, om ens några alls, som kan komma ifråga för 2019, kan vara en höjd nödpeng. Femhundringen för de oplacerade hästarna ska bli tusenlappen. Om vi tror att antalet företrädare blir fler, att antal hästar och aktiva stiger med hjälp av det, är vi lika hopplöst ute som Pegasus, fantasiprojektet med vingarna. Även om nödpengen kompletteras med fria gästboxhyror är det som att skjuta med luftpistol.

Då är det bättre om banorna bjuder på fria boxhyror för hemmahästarna, som belöning för att de startar på hemmabanan. Även om just boxhyran inte är av någon avgörande betydelse för att vi blir allt färre hästägare ska vi ändå undvika att stimulera till onödigt resande i vardagstravet. Talesättet ”borta bra men hemma bäst” gäller även för en travhäst.

Alla som haft en trevlig helg i Malmö borde ställa två frågor till sina sällskap när de kommer hem:
- Hur länge har vi några hemmahästar kvar?
- Hur länge ska vi behålla ett överdimensionerat tävlingsprogram?

Hästägare, fundera en stund på hur hjälpsamma vi vill vara? När har vi nått vår gräns? Vår förening har höstmöte i samband med Silverhästen och V75-finalerna den 24 november. Vi kommer att snacka vidare då. Med ett oförändrat tävlingsprogram för 2019 kan det vara hög tid att planera för ett inställt resande i vardagstravet, en vecka eller två. Fortsätter ST att slita på våra hästar med onödiga resor kan alla behöva lite extra vila.

Vi ska inte heller missa att tacka Travhästägarnas ordförande Mikael Melefors, som vid Förtroenderådets möte argumenterade för ett minskat resande. Vi är övertygade om att allt fler inom sporten kommer till samma insikt.
ewa silfverberg
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer