2018-04-26 Nytt nationellt nätverk

Solvalla HF fyller 90 år 2018. Vad passar bättre än att fira jubileet med att bilda ett helt nytt nationell nätverk för hästägare? Det gör vi tillsammans med hästägarföreningarna vid våra närmaste grannbanor, Mantorp och Eskilstuna.
Hästägarnas ställning måste med nödvändighet förstärkas. Hästnäringens ekonomiska villkor kräver en fördubbling för att sporten ska komma till rätta med hästbrist och den bakomliggande bristen på hästägare. Det kräver en stark, kompetent och representativ hästägarröst som kan agera med trovärdighet. Vi är tre lokala föreningar som tar initiativ och vi välkomnar fler.

Vi har nöjet att presentera ett helt nytt organisationstänk, och bjuder in både små och stora enskilda hästägare och hästägarföreningar runt om i landet att ansluta sig. Tillsammans blir vi den självklara representanten för det nya travsveriges hästägare.

Det som i huvudsak skiljer gammalt från nytt är att anslutna hästägare och föreningar ges röststyrka utifrån antalet ägda hästar som finns upptagna på ST's träningslistor ett givet datum varje år. Det kommer inte att finnas en kostsam administrativ överbyggnad som kräver bidrag från ST, inte heller krav på beslutsmandat i ST's fullmäktige. Den nya sammanslutningen står helt fri från travsportens etablerade organisation för att med trovärdighet driva hästägarnas viktiga frågor.

Solvalla HF har tillsammans med Mälardalens och Östergötlands travhästägare haft
överläggningar för att hitta en samarbetsmodell som kan ena landets hästägare. Vi har format skalet, modellen, och tror på en synnerligen effektiv och verklighetsbaserad framtid. Nu återstår att fylla skalet med levande materia, hästägarna och våra hästar.

Våra lokala hästägarföreningar ska fortsätta att vara vad vi alltid har varit, dvs intresseföreningar som i huvudsak sysslar med trivselfrågor för medlemmarna. Lokalföreningarna ska också horisontellt jobba med och mot sin lokala bana, inte minst för att bidra till rekrytering av nya hästägare kring hemmabanan.

Samverkansarbetet på nationell nivå arbetar med de för hästägarkollektivet väsentliga nationella frågorna, där fokus blir prismedel, optimala tävlingsförutsättningar och ett sunt tävlingsprogram. Anslutna samverkanspartners träffas i huvudsak en gång per år till ett gemensamt Rådslag. Mandatfördelningen bygger på antalet ägda hästar i aktiv träning.

Rådslaget utser sedan i demokratisk ordning kompetenta och representativa företrädare/förhandlare bestående av max 3-5 personer, vars huvudsakliga uppgift blir att företräda hästägarna enligt det uppdrag som Rådslaget tilldelar dem. Deras kostnader delas lika mellan samverkanspartners och varje enskild hästägare eller lokal hästägarförening betalar sina egna kostnader för de personer som deltar i Rådslaget.

Vår utgångspunkt i sökandet efter rätt organisationsmodell har varit övertygelsen att kompetens, oberoende och legitimitet skapar trovärdighet. Nu bjuder vi in alla hästägare, enskilt och/eller genom sina lokala hästägarföreningar, för att vi tillsammans ska påverka och utforma framtiden. Hästägarna är travsportens bärande bjälke, inte minst i vår egenskap av leverantörer av starthästar till spelbolagen. Vi är en faktor som varken kan eller får förbises.

Styrelsen för Solvalla Hästägarförening
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer