Medlemsträff 2007-03-20 med riksfunktionär Mikael Frödén

Medlemsmötet hölls med föredrag av Mikael Frödén, riksfunktionär och medlem av Solvallas måldomarnämnd. Ett 50-tal medlemmar kom för att lära sig mer om hur en måldomarnämnd dömer med speciellt fokus på trånga situationer tidigt under lopp och drivning.

Annonserad föredragshållare var Karl-Erik Nilsson, men då han fick förhinder hoppade Mikael Frödén in på ett mycket förtjänstfullt sätt. Mikael arbetar till vardags på STC med utbildning av aktiva och funktionärer förutom hans engagemang i Solvallas måldomarnämnd. Utöver detta berättade Mikael också att han turnerar runt som riksfunktionär i samband med att olika banor arrangerar V75.

Debatten och diskussionen var livlig under mötet. Speciellt diskuterades varför så få hästar diskas tidigt i loppen. Meningarna gick där isär om hur det ”borde” vara, men Mikael förklarade på ett tydligt sätt att med stöd i nuvarande tävlingsreglemente skall det till extrema fall för att diskning skall komma på tal. Mest livlig var den sk Järvsöfaks incidenten för något år sedan på Bollnäs då han gick ut mycket snävt mot Åkre Lurifax.

Mikael förklarade även varför Jag De Bellout och Christophe Garnier inte blev diskvalificerade i förra årets Elitloppsförsök. Måldomarnämnden gjorde bedömningen att Jag De Bellout hade blivit tvåa, samma placering som det blev, om han legat kvar bakom Hot Shot Knick 500 meter före mål. Hade ekipaget spurtat till vinst hade diskvalifikationen varit självklar.

I delen som berörde drivning fick vi se några hårresande exempel på hur det verkligen inte får gå till. Mikael berättade också om att drivningsförseelser som leder till allmänt åtal och dom kan leda till att hästägarna blir av med alla prispengar för aktuell start (samma regler som när häst ertappas otillåtet medicinerad).

Före mötet serverades pytt-i-panna med tillbehör. Möjlighet fanns då att träffa gamla såväl som nya bekantskaper. Sorlet kring de olika borden vittnade om trevlig stämning och gemyt.

Kul att så många medlemmar kom och deltog och tack Mikael för ett intressant föredrag!
Nästa stora begivenhet blir årsmötet den 24 april 2007. Väl mött!

Björn F
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer