2016-04-29

ST har introducerat en ny incitamentsmodell för rekrytering av nya hästar. De sällskap som inom sitt område registrerar ett nytt föl erhåller 1 100 kr per föl.
Sällskapen skall naturligtvis försöka påverka sin rekrytering, men köps det fler hästar bara för att sällskapen premieras? Naturligtvis inte. Det är andra saker som påverkar och motiverar människor till att köpa häst, eller inte köpa häst.

Vad innebär bidraget i pengar? 2 500 födda föl ger 2,75 miljoner kronor totalt för banorna att dela på. Vi vet redan hur hästdemografin ser ut. Norrland som har 10 procent av den varmblodiga uppfödningen kan dela på 275.000 kr . Att det sedan är kallt norrut ger en fördel, då ytterligare ca 375.000 kr kan fördelas dit. Om vi för enkelhetens skull räknar med 2 900 föl av båda raserna får sällskapen slåss om knappa 3.2 miljoner kronor, fördelat på 2,8 miljoner kr till varmblod och 0,4 miljoner kr till kallblod.

Det finns ett signifikant samband mellan volym av uppfödda hästar och volymen av antal hästar i träning. Av 32 banor är i vilket fall sexton av dem utan chans att få rörlig ersättning av betydelse. Det allvarliga är att de därmed inte kan försörja en sund framtida tävlingsstruktur.

Var dessa banor ligger och vilka som får del av kommande incitament framgår av nedanstående diagram. Slående är att Norrland sannolikt får större premie för kallbloden än för varmbloden. Det är fakta och det finns inget ont uppsåt i att konstatera detta.



Vilken koll har egentligen sällskapen på uppfödningen inom sina regioner? Känner de till vad som styr uppfödarnas kunder? Kommer intäkten, efter att ha passerat genom banans kassa, att tillföras hästägandet? Har banorna som lyckats med sin ekonomi gjort det genom försämrade prismedel till hästägarna?

Bergsåker och Dannero har vänt en förlust till en vinst. Det är sunt och bra jobbat. Nu hoppas vi att dessa banor med det nya incitamentet skall öka sina aktiva hästar runt banan. Det blir svårt att göra det i nämnvärd omfattning med hjälp av nuvarande antal registrerade föl. Bergsåkersområdet har färre registrerade varmblodiga föl (40 eller färre) än vad en stor uppfödare ensam har i andra delar av landet.

Finns det en rimlig chans för Bergsåker och Dannero att locka uppfödarna att betäcka fler ston runt banan och i så fall hur? Hur ser prismedelsutvecklingen per lopp ut över tid för Bergsåkers och Danneros hästägare? Hur motsvarar prismedelsutvecklingen antalet lopp och tävlingsdagar för regionen? Vad som kan hjälpa Bergsåker är det som hjälpte Åby, dvs tränare av hög kvalitet och därmed underlag till nya hästägare .

Svaren är enkla och stavas p-r-i-s-p-e-n-g-a-r. Att skaffa nya hästar i uppfödarledet utan att samtidigt stimulera hästägandet är en omöjlig ekvation. Att stimulera till fler födda hästar till en marknad som saknar köpare är korkat bortom vett och sans, om man inte samtidigt ger hästköparna ännu bättre incitament.

ST fortsätter att blunda för den verkliga representationen av hästägandet. Man lät dubblera anslagen från 250.000 kr/år till 500.000 kr/år till RST för att de skulle öka sitt medlemsantal, läs aktiva hästägare, runt om i Sverige, som en motprestation för att RST skulle sitta tyst och snällt i båten när pokalåret avtalades. Det resulterade i att RST istället tappade sin största lokalförening, Solvalla HF och ca 85.000 kr i medlemsavgifter. RST förlorade inte bara en stor grupp viktiga hästägare och egna pengar. Man dränerades även på representativitet och legitimitet att föra hästägarkollektivets talan.

Vid RSTs årsstämma den 28 april i år informerades medlemmarna om att RST erhållit garantier för att RST kommer att vara ST's enda förhandlingspart när det gäller hästägarfrågor. RST utnyttjas av ST för att man i varje viktig fråga skall kunna säga att hästägarna är tillfrågade och har accepterat.

Eftersom det är akut bråttom med höjda prismedel - det kan inte vänta till 2018 - borde RST, om man är en sann företrädare för hästägarna, kräva av ST att i skenet av alla positiva rapporter visa sin trovärdighet och betala ut 100 miljoner kr NU.
Björn Damm
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer