2020-10-02 SHF's syn på Tävlingsprogrammet 2021 och framåt

2020 känns lite som ett förlorat år med tanke på Coronan och dess effekter på allt och alla. Vi hästägare har dock klarat oss relativt bra om man jämför med andra idrotter och även annan hästsport. I och med att vi fått tävla vidare så har hästägarnas kostnadstäckning inte påverkats nämnvärt negativt (kanske har vi t o m nått något bättre kostnadstäckning än om vi hästägare åkt runt och tittat på våra hästar ”live”). Vi har ju sluppit våra egna resekostnader även om det är en klen tröst.
I fallet Covid-19 har Svensk Travsport och våra banor spelat korten mycket väl i och med att man i ett tidigt skede strikt förklarade våra travbanor för arbetsplatser och tävlingarna fick därmed gå vidare. Spelet ökade i bristen på annat att spela på och om ATG nu inte bränner av alla överskjutande intäkter på någon ny ”Fisk-reklam för Harry Boy” så kanske det blir någon krona också till sporten.

Så ska vi då sitta nöjda och tysta och bara hoppas att det rullar på i samma hjulspår också nästa år? Hoppas att vi kan få ungefär samma villkor, tävlingar och kostnadstäckning också nästa år och året därefter?
Solvalla Hästägarförening tycker inte att vi ska behålla status quo, vi ska vidare och det finns mycket som behöver förbättras för hästägarna och som inte är avhängigt Coronas eventuellt vidare härjningar.I arbetet med Tävlingsprogrammet för 2021 så har Solvalla Hästägarförening i dialogen med Stockholms Travsällskap framfört en rad frågor som vi vill ska beaktas i planeringen inte bara för 2021 utan också framgent. Här kommer några av de tankar som vi fört fram:


- Överlag så måste kostnadstäckningsgraden för oss hästägare förbättras. Ambitionen när ATG bildades tidigt 70-tal var en täckningsgrad på ca 40%. Idag ligger den på ca 21%. Det är på tok för lågt för att nya hästägare ska kunna rekryteras. För bättre kostnadstäckning ska vi arbeta med både intäktssidan och kostnadssidan och detta måste vara ett mål för hela travsporten. Utan hästägare, ingen travsport!

- Solvalla utmålas som Sveriges nationalarena för travsport. Solvallas mer eller mindre permanenta tävlingsdag är en delad onsdag med saxade tävlingar. Arenaupplevelsen blir minst sagt förvirrande för åskådaren. Är inte Sveriges Nationalarena för travsport värd att ha en egen, permanenta och ständig återkommande tävlingsdag? Inte spelar man första halvlek på en plan och andra halvlek på en annan i någon annan sport?

- Egen tävlingsdag? Det provade vi ju ifjol kan man tycka. Trots ett bra arbete med tisdagarna från Solvallas sida så är det för mycket med trav 2 dagar i rad. Även som publik måste man prioritera och då vann onsdagarna, dock inte utan blodspillan. Också onsdagen blev lidande med mindre publik på plats. Vi har sagt det förut från Solvalla Hästägarförening men vi gör det igen. Vi måste utröna möjligheten att köra Xpress tävlingar på Solvalla med ett tidsschema som är betydligt snabbare än en vanlig tävlingsdag och som kan ge en Xpressupplevelse men under kontrollerade former. Vad kan vi ändra på från dagens tävlingar? Vad kan vi avstå eller anpassa för att detta ska flyga? Finns det ekonomiska möjligheter och finns det ett intresse för "Xpress Solvalla" från våra affärspartners? Kanske måste vi slakta någon helig ko på vägen men det kan betyda en utveckling av vår sport om vi gör det rätt.

- Är ston mindre värda än hingstar? Nä, verkligen inte om någon frågar oss. Alla håller nog med! Varför ska då tjejerna tävla om mindre prispengar? Drar tjejerna mindre publik? Mindre spel? Nä, inte i vår sport och varför ska då ston tävla om mindre prispengar än hingstar/valacker. Kom igen nu Solvalla och Jägersro! Korrigera prispengarna i Kriteriet/Oaks och Derbyt/Stoderbyt till samma nivå för hingstar och ston! Blir 2022 första året som också Kriteriet och Oaks är jämställt? Vi hinner om vi vill!

- Det pratas ofta om hästunderskottet som ett stort problem. Ett problem som inte ser ut att ha någon enkel lösning om inte rekryteringen av hästägare gör att efterfrågan på hästar ökar. Nästan lika ofta hör man hästägare beklaga sig över att det är svårt att hitta starttillfällen, allra helst om man har en häst som råkat få på sig en tuss pengar som unghäst och plötsligt är 5 år. Visst finns det årgångslopp också för 5-åringar men inte tillräckligt (alla kan ju tyvärr inte vara med i Jubileumspokalen). Med rådande hästbrist så är det ledsamt när 5-åringar skickas till andra länder för att tävla just pga att det är ”svårt att komma till start” i Sverige eller för att ”hästen alltid får stå 20 meter efter” eller ”gå ut i helt öppna lopp och möta eliten”. Det finns ju bevisligen plats för dessa hästar och de behöver fångas upp så vi inte tappar dem.

- Är vår sport hållbar? Vi må ha de renaste hästkrafterna en sport kan uppbringa men vi reser ju uppåt väggarna för mycket med våra hästar. Det är varken bra för miljön, våra vänner hästarna, hälsan för de vi är kunder hos (tränare, kuskar och skötare) eller för våra plånböcker. Vi reser gärna om det är uttagningslopp till de åtråvärda klassiska loppen eller ”rikstoto” men inte nödvändigtvis i vardagstravet. Loppen måste i större utsträckning skrivas för hästarna inom regionen. Varför inte mer årstidsbaserade serier med kvallopp på Solvallas närbelägna banor och final på Solvalla på vår egen tävlingsdag? Vårt eget vintermeeting! Sensommarmeeting etc!

- De 3 tävlingsdagar som ST aviserat ska tas från Solvalla under det kommande året föreslår vi att vi tar bort redan under januari och februari. Ta bort 3 lunchtrav rakt av, det är nog få som kommer att sakna dem!

Naturligtvis så finns det mycket mer idéer och tankar kring Tävlingsprogrammet, en del lätta att implementera, andra svårare. För att vi ska kunna driva många av dessa frågor effektivt så tror vi i Solvalla Hästägarförening på en bred sammanslutning kring dessa frågor på vår bana och kring vår bana. Tillsammans kan vi säkert påverka mer än vad vi kan göra individuellt. Vi gör dock tyvärr alldeles för lite av den varan!

Styrelsen Solvalla Hästägarförening

PS. Nu hoppas vi på att Solvalla får börja ”glänta på grindarna” under tävlingsdagarna. Så snart så sker så bör hästägarna få komma in i första hand och då vill vi redan nu hälsa medlemmar välkomna till vår sektion i A-läktaren med den bästa vyn över linjen! Du kommer att se vilka våra platser är när du kommer hit, tro oss!
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer