2020-03-27 Coronareflektioner från karantän

Som hästägare kändes det väldigt konstigt att inte kunna få se sin häst tävla på plats när Solvalla stängde grindarna för publik härom veckan. Att som i mitt fall sitta framför TVn i Täby och se hästen tävla på Solvalla kändes som fusk. Vad är jag för hästägare som inte åker och tittar när hästen tävlar bara 2 mil bort? Jag skulle ju helst vilja vara på plats, se loppet vid staketet eller på restaurangen och sedan gå över till stallbacken med morotspåsen!
Känslan gick dock ganska snabbt över när nyheterna om inställda travtävlingar började dugga tätt från våra grannländer. När sedan de allra flesta evenemang inom både sport och kultur började ställas in helt så fick jag en känsla av tacksamhet. Med tanke på hur smittläget har utvecklat sig de senaste veckorna så kan man inte annat att berömma sättet på vilket vår sport har hanterat situationen. Om vi skulle ha stängt ner verksamheten för ett par veckor sedan, när skulle vi då kunna öppna igen? 15:e april? 1:a maj? 1:a juni? Det skulle nog kunna dröja innan vi skulle kunna kalla till omstart igen, det verkar ju inte som Coronakrisen kommer att blåsa över i närtid!

För svenskt trav är det ju faktiskt mer eller mindre "business as usual" nu under brinnande pandemi. Men med det undantaget att endast de som verkligen behöver vara på plats på banan får vara på plats på banan. När alla andra sporter stängt ner totalt så känns det nästan lite lyxigt att vi kan tävla vidare. Vi hästägare får chansen att tävla vidare om prispengarna (de behöver vi verkligen!) och folket i övrigt får vidare förströelse med spel och underhållning. En stor eloge till Svensk Travsport för ett hittills så klarsynt agerande och en eloge till Solvalla som oförtrutet kör showen vidare med tävlingar och till och med intervjuer fast läktarna gapar tomma. För oss hemma vid datorerna är de dock så värdefulla.

Att de länder som tyvärr har tvingats stänga ned sitt travtävlande nu också "står i kö" för att arrangera spel på våra tävlingar är ju verkligen en uppsida. Vi får förhoppningsvis stärkta finanser och i slutändan chans till bättre kostnadstäckning för hästägarna. Och inte att förglömma, kanske mer människor får upp ögonen för vår fantastiskt fina travsport i den "sporttorka" som råder.

Hoppas, hoppas, hoppas nu bara att de senaste restriktionerna från regeringen inte kommer att medföra ändrade förhållningsregler som ställer till det för travet utan att vi kan tävla vidare. Vi hästägare tittar vidare i de digitala kanalerna och får imorgon njuta av kalassport från vårt Solvalla!

Fotnot: Senare på fredag eftermiddag får vi också det glädjande beskedet från ST att tävlingarna fortsätter. "Det är viktigt att de verksamheter som kan fortsätta på ett säkert sätt också gör det", säger Maria Croon i ett uttalande!

Håll dig uppdaterad med det senaste Corona informationen från ST på:
ST's Coronainformation

Peter Engblom
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer