2019-12-08 Ska vi räcka upp handen?

Som vi vet så kommer onsdagarna att vara Solvallas huvudsakliga tävlingsdag kommande år istället för tisdagarna. Detta då tisdagarna tyvärr inte blivit vad vi alla hoppats på. Trots alla goda försök som Jörgen och hans team har gjort med temakvällar, intressanta gäster, bjudmiddag för alla hästägare med starthäst osv så har vi inte lyckats etablera tisdagarna som ”Solvallatisdag”. Bland hästägarna har i medeltal ca 20% hörsammat inbjudan och kommit för att äta gott och se sin häst tävla.
Att vår huvudsakliga tävlingsdag i de flesta fall ska delas med antingen Bergsåker, Åby eller Jägersro är olyckligt. Att Solvalla som Nationalarena för sulkysport inte har en egen huvuddag är faktiskt inte bara olyckligt utan rent av oansvarigt av våra travmyndigheter. Vi riskerar att slarva bort sporten helt i Stockholmsområdet då saxade tävlingar ju inte är någon vidare arenaupplevelse enligt de flesta.
Att klaga och kräva att Xpressen ska upphöra är dock knappast en framkomlig väg. Lite mer innovativa måste vi nog vara om vi vill påverka och förbättra vår egen situation. Hur ska vi då till kommande år förändra tävlingskalendern? Det är inte helt enkelt då V86 Xpress drar ett stort lass för finansieringen av vår sport. Det måste vi naturligtvis acceptera, ställa oss bakom och supporta med alla krafter som den Nationalarena vi ska vara. Må så vara att resultatet av saxad V86 idag mer är en fantastisk TV-produkt än en gångbar arenaupplevelse.
Så, vi vill slippa saxen men inte försämra våra intäkter! Vad göra? Kan V86 Xpress köras utan sax? På Solvalla? Svaret är, vi vet inte. 2016 så gjordes ett par testdagar med avseende på detta, att köra 8 lopp på Solvalla i Xpressfart. Meningarna verkar ha varit delade av hur görbart detta egentligen var och ambitionen lades i malpåse och vi saxade vidare.
Nu 3 år senare ser vi resultaten av V86 Xpress som ur ett spelperspektiv är en framgång, ur ett TV-produktperspektiv är en framgång men som ur ett publik och arenaupplevelseperspektiv är mindre lyckat.
Är det dags att ruska liv i utvärderingarna från 2015 års test igen? Vad var det som inte fungerade? Kan vi få det att fungera nu? Vad krävs för att kunna köra en Xpressdag på Valla med 10-14 minuter mellan loppen? Hur ska vi hantera värmningar? Hur kan vi säkerställa det viktigaste av allt, djurskyddet? Behöver vi defileringar (fransmännen klarar sig utan)? Finns det ett business case för ”Xpress Solvalla”?
Frågorna är många och till viss del svåra. Men om det vore möjligt, rent hypotetiskt, så skulle ”Team Solvalla”, alltså vi alla, kunna räcka upp handen och säga. ”Vi på Solvalla tar ansvar för onsdagarna och levererar Xpresstävlingar på Solvalla till våra spelbolag för att säkerställa fortsatta spelintäkter”. Vi får vår egna travdag samtidigt som intäkterna från Xpressen säkerställs!
Om det visar sig helt omöjligt med 8 lopp så kanske det skulle kunna vara möjligt att köra ”V75 Xpress”? Alltid på en onsdag – alltid på Solvalla!
Peter Engblom
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer