2019-02-05 Solvallas Bistro

Det har kommit en hel del frågor och både negativ och positiv feed-back till styrelsen med anledning av den nyordning som gäller i Bistron från och med i år. Styrelsen har förvarnat sedan länge om att en förändring har varit på gång. Beslutet kommer inte helt oväntat för den som läser vår information.
Vår styrelse tecknar avtal med Stockholms Travsällskap om vilka förmåner och villkor som ska gälla för våra medlemmar. Det handlar inte bara om sittplatser i Bistron utan även om andra lokaler vid banan, om hästägarkort, föreningsbidrag etc. I styrelsen hanterar vi en helhet. Som i alla förhandlingar försöker parterna sy ihop helheten så den blir nöjaktig för alla inblandade.
 
När det gäller Bistron har Solvalla, redan långt innan man själv tog över restaurationen, påpekat för oss att det är ett problem att många som abonnerar sällan är där. Många dyker bara upp när det är större tävlingar. Ingen krögare driver restaurangverksamhet för att hålla bordsplatser åt före detta stammisar med förhoppningen att någon gång kanske de kommer. I varje fall inte om de vill bedriva en lönsam verksamhet. Än värre är att många har föredragit att äta någon annanstans, vilket inte har gett någon merförsäljning till Solvalla.


Att travpubliken alltmer har försvunnit generellt det vet vi och även dess orsaker. Man kan tycka att hästägarna fortfarande utgör själva kärntruppen och som sådan bättre borde hålla ställningarna på publikplats. Att vi inte gör det kan kanske delvis förklaras med att statistiskt startar bara var tredje häst på hemmabanorna, på Solvalla varannan. Det ger inga incitament för ett personligt besök. Andra förklaringar är att travet har flyttat ut på internet och att saxade tävlingar mer är ett irritationsmoment än en förhöjning av upplevelsen på plats.

Hur som helst är publiktappet ett problem och Solvalla har bemött lönsamhetsproblemet genom att inte hålla Kongressen öppen på onsdagar. Istället har man valt att fylla upp Bistron. Då vill man inte neka betalande tillfälliga gäster plats när det är helt uppenbart för den som ser sig omkring att det finns gott om platser på hästägarföreningens halva. Även om vi i styrelsen har som främsta uppgift att ta tillvara våra medlemmars intressen betyder det inte att vi kan bortse från verkligheten. Vi har även ett ansvar för vår hemmabana, både som förening och som sällskapsmedlemmar, för banans möjlighet att faktiskt tjäna pengar.

Vad Solvalla ville göra var att erbjuda alla hästägare, medlemmar i vår förening eller inte, att abonnera platser för att öka kundunderlaget. Våra medlemmar skulle sedan erbjudas ett rabatterat pris både för plats och för mat. Om man sedan föredrar att äta någon annanstans är det givetvis frivilligt, men erbjudandet finns för den som vill. Det blir dyrare för våra medlemmar att abonnera. Det kostar 625 kronor mer per år, men det ska ses i perspektivet av att priset knappt har höjts alls sedan Kongressen byggdes för 30 år sedan. Vi är övertygade om att många tycker att det fortfarande är prisvärt att kunna sitta på första parkett, inte minst under Elitloppshelgen, även om det då kostar extra.

För den som inte vill betala något extra under Elitloppshelgen finns alternativet med Solvalla HFs läktarplatser i Målläktaren. Där sitter våra medlemmar gratis. Kostnaden för programmen är subventionerat för medlemmar som prenumererar och den som har hästägarkort genom Solvalla betalar inget för entrén.
ewa silfverberg
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer