2018-11-28 NÄT är bildat

Nu är det officiellt. Processen har tagit sin tid. Det har varit på gång länge, men för föreningar måste den demokratiska ordningen följas och medlemmarna säga sitt. Under gårdagskvällen den 27 november - innan tävlingarna på Sundbyholms travbana - träffades representanter för tre lokala hästägarföreningar och fastställde sin nya samverkansform NÄT.
NÄT är en förkortning och står för Nationell samverkan för Ägare av Travhästar. Alla travhästägare, enskilda eller lokala hästägarföreningar, är välkomna att ansluta sig. Det är ingen förening eller förbund i traditionell bemärkelse, utan ett nätverk av hästägare vars yttersta syfte är att verka för en lönsam travhästnäring. De föreningar som står bakom bildandet är hästägarföreningarna vid Mantorp, Sundbyholm och Solvalla.

NÄT bildas i en tid när travsporten står inför stora förändringar av totospelet. En helt ny värld är under skapande. Det är hästägarna som är sporten. Utan oss finns inte heller några praktiska utövare i form av tränare, kuskar, skötare, administratörer, eller totospel. Hästägarna har under alltför lång tid saknat ett verkligt inflytande över sin egen sport. Nu gäller det att ta ett fast grepp om tömmarna för att styra sporten i den riktning som passar oss. De pengar som spelet genererar ska främst användas för att hålla en jämn och hög standard på våra tävlingsanläggningar, våra hästar och våra tävlingar.

NÄT arbetar med utgångspunkt från tre för travsporten essentiella huvudfrågor.

NÄTs 3-punktsprogram

1. Återskapa 40-procentig kostnadstäckning
2. Aktiv rekrytering
3. Hållbart tävlande


Istället för föreningsstadgar har medlemmarna tecknat ett gemensamt samverkansavtal. Andra som vill ansluta sig förbinder sig att följa samma avtal. Tre företrädare har utsetts: Torbjörn Ylvén, Conny Johansson och Björn Damm.

Företrädarna har som sin främsta uppgift att politiskt påverka beslutsfattare inom svensk travsport, dvs främst ägarna till sporten som är travsällskapen, och som utser STs styrelse.

Passar på att uppmana alla hästägare som inte är medlemmar i ett travsällskap att ansluta sig. Det kan kanske tyckas ospännande, men det är vår egen underlåtenhet att inte delta där besluten fattas som är en stor bidragande orsak till att vi har tappat bort vår egen sport och att ATG/ST kan fatta beslut över våra huvuden.

ewa silfverberg
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer