2018-10-05 Attitydsvängning

Svaren på att vårt budskap fäster kommer av någon anledning inte in genom huvudéntren. De kommer in bakvägen. Hur mycket har vi inte argumenterat i sociala media och i våra bloggar om att travsporten måste identifiera nyckeltal och bestämma konkreta mål? Tack ST för att ni har lyssnat på oss. Genom vilken dörr ST kliver in i matchen är av underordnad betydelse.
Som enskilda medlemmar har några av Solvalla HFs styrelseledamöter motionerat till Stockholms Travsällskap att verka för att alla banor skulle ha sådan redovisningskyldighet till ST. Det fick vi inte igenom, men stämman lovade att föreslå en rekommendation. I början av året skapade Solvalla HFs Björn Damm, tillsammans med sin son, ett elektroniskt systemverktyg som alla banor och även ST kan använda. Alla möjliga tabeller och statistik kan tas fram via det verktyget. Han gjorde det med hjälp av en kombination av ST's egna faktauppgifter hämtade från TDS-systemet och sportdatabasen.

I februari i år, med anledning av att ST varit utsatt för hård kritik, uttryckte Johan Lindberg följande klassiker i ett av sina veckobrev: ”- Det är inget tvång att älska travsport. Det är nämligen fullständigt valfritt och tycker man inte om den bör man heller inte vara kvar i den. Jag och många med mig har gjort valet. Och vi kommer aldrig lämna vår sport för att vi älskar den.”

Det föranledde en blogg Det som göms i snö. Vår förening har fortsatt att fråga ST om hur det egentligen står till. Hur mår sporten? Var finns den? Hur ser den ut? Vem/vilka äger våra hästar och var finns de i träning?

Varför har inte sportens styrelser och tjänstemän brytt sig om att ställa samma frågor? Eller har man ställt dem och ignorerat eller mörkat svaren? Eller bara inte förstått? Saknas kompetensen? Kunskapen är nödvändig för att leda svensk travsport in i de stora förändringstider som väntar.

Nu kan vi i Sulkysport läsa att ST, under Pegasus flagg, har annekterat tänket "Vi behöver höja lägstanivån". Det är vi naturligtvis väldigt nöjda med. Argument lönar sig. ” – Vi har ett jobb att göra. De hårda mättalen som omsättning, prispengar och antalet spelare har över tid gått stadigt uppåt, men sportens mättal går åt fel håll. Vi gör alltså något som är fel. Vår rundresa är en liten del av det stora arbetet. Det måste göras av alla som verkligen gillar den här sporten och det är målen i Pegasus som nu gäller, säger Lindberg.”

Rekrytering av nya hästägare är essensen
Helt plötsligt ser vi en attitydsvängning när Lindberg medger att allt i sporten inte är perfekt och i ordning, att ST gör något som är fel. Visserligen nämns inte med ett ord i artikeln antalet hästägare och vår betydelse och anledningen till hästbristen. Han ber om alla aktivas hjälp istället för att som tidigare be oss att dra om vi inte när nöjda. Kanske är det också ett försök att tillrättalägga både ordförandens och t f VD's tidigare förvirrande och motsägelsefulla inspel när de skulle kommentera sportens nedgång från år 2000 fram till nu.

Vi konstaterar trots det att stora framsteg har gjorts, som fått Hästsportens Hus att svänga och vi gnäller absolut inte på det . Nu känner vi oss glada, nöjda och generösa. Det är givet att alla vi som älskar sporten kommer att delta i reparationsarbetet. Fortsättning följer...…….
ewa silfverberg
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer