2018-03-21 Hästägarbrist leder till skötarbrist

Proffstränaren Mia Törnberg har skrivit en mycket bra krönika i Sulkysport som Aftonbladet i sin tur hakade på. Vilka är ”folk” som rubriken i Aftonbladet hänvisar till? Är det de valda makthavarna? Tjänstemännen på ST och ATG? De förtroendevalda i de centrala BAS-organisationerna?
I Solvalla HF känner vi oss absolut inte träffade. Det var väntat. Det vore oerhört märkligt om travsportens hästägarbrist inte också skulle drabba den anställda stallpersonalen.

När travtränarna äger/deläger närmare hälften av travarna i aktiv ålder märks det överallt. Det är inte bara tränarna som ska äta. Även deras hästar vill ha mat. De vill även ha rena boxar, in-och utsläpp i hagen, fysisk träning, vård och pyssel, skor av och på och inte minst ska de transporteras hit och dit, i bästa fall 30-60 mil tur och retur för att starta. Inget av detta är gratis. Det vet vi som är s k ”externa” ägare.

Det är inte gratis att äga häst för travtränare heller. Tillsammans med de externa ägarna, som får högre träningsavgifter för att täcka tränarens egenägda, drabbar det skötarna som får fler och fler passhästar när träningsavgiften inte kan höjas hur mycket som helst. Det drabbar naturligtvis även tränarna. Vi tror inte att de vill äga halva stallet själva. Det är en nödlösning för att över huvud taget överleva.

Dessvärre går det bara till en gräns. Den gränsen nås med automatik när hästskötare har blivit ett bristyrke. Skötarna gör som uppfödare, hästägare och B-tränare och ger upp travsporten. Tränarna tvingas till slut dra ned på antalet hästar, oavsett vem som äger dem, och skotta boxarna själva.

Det är inte utbildningsanstalternas fel, eller ungdomarna som är lata, som hävdas på en del håll. Det är anställningsvillkor och arbetsförhållanden som är dåliga. Allt bottnar i att näringsförutsättningarna för de som driver tränarrörelse är urusla. Bristande lönsamhet uppstår när det inte finns förtjänstmöjligheter, som i vår bransch handlar om det enkla faktum att även genomsnittshästar måste kunna försörja sig.

Folk föstår inte hur allvarligt det är
ewa sllfverberg
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer