2018-11-13 Det luktar ruttet

Än en gång har en praktskandal seglat upp inom travsporten med djurskydd, bedrägeri och partiska ST-tjänstemän som basingredienser. En travtränare i västsverige beskylls för att ta betalt för att debitera hästägare för veterinärbehandlingar som inte har gjorts, förfalska veterinärers namnteckningar, inte visa behandlingsjournaler och betalningsunderlag m m. Tjänstemän anställda på ST's kansli beskylls för att ge felaktig information, inte besvara frågor och för att agera partiskt till tränarens förmån.
ST-tjänstemän skadar travsportens anseende?
Linn Andersson, krönikör hos legolas.bet och företrädare för ett flertal andelshästar, har i samband med en flytt av hästar från den anklagade tränaren hittat oegentligheter. När hon inte fått stöd av ST i sina försök att få hjälp med att reda ut problemen, har hon tvingats stämma tränaren civilrättsligt. Den här typen av affärer borde normalt lösas genom sportens egen rättsapparat, dvs Disciplinnämnd och Ansvarsnämnd. Linn Andersson skriver det inte rakt ut, men underförstått skadar tjänstemännen, genom sitt agerande, travsportens anseende. Det brukar anses väldigt allvarligt när det handlar om de aktiva. Hur allvarligt borde de inte vara när förbundstjänstemän gör sig skyldiga till samma sak? Vilka påföljder ska de tilldelas, avstängning, avsked, löneavdrag, nya arbetsuppgifter eller kanske en ”fallskärm”?

Observera nu att Linn Anderssons krönika, och även inlägg på hennes facebook-sida, är partsinlagor. Båda finns att läsa i länkar nedan. Vad som är sant eller falskt kommer att stötas och blötas i domstolen. Mängder av människor är involverade. Det kommer att kosta tid och pengar för alla. Hur domstolen dömer återstår att se. ST påstås avvakta domstolsutslag innan man agerar och om man agerar.

Allvarlig förtroendekris
Domstolsutslag eller inte, icke desto mindre skadar den här typen av affärer hela sporten och försvårar vårt hästägande. ST-tjänstemän beskylls i den ena skandalen efter den andra för att skydda och ta tränarens parti så fort denne är inblandad i en tvist med en hästägare. Hur ska vi hästägare kunna känna förtroende för att ST är neutralt och opartiskt när vi hela tiden ser exempel på motsaten? Den s k ”estlandsaffären” är ett välkänt fall där ST's jurist tog tydlig ställning för den inblandade tränaren istället för att försvara sportens eget reglemente. Även i det här fallet har tjänstemän bortsett från tydliga regler i Tävlingsreglementets paragrafer. Med eller utan domstolsutslag, ST's administration framstår alltmer som ett stort inkompetent skämt.

Det stänker tyvärr över även på de anställda som utomordentligt väl sköter de arbetsuppgifter de har tilldelats. En omedelbar inre sanering är nödvändig för att stätta stopp för den vänskapskorruption som så uppenbart råder. Det är en akut uppgift för styrelsen som en sista trovärdighetshöjande åtgärd innan de avgår i vår.

Linn Anderssons krönika
Linn Anderssons Facebook-inlägg

ewa silfverberg
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer