2017-12-22 Julbrev 2017

Kära medlemmar och travvänner! Ännu ett travår lider mot sitt slut. Som alltid har vi haft många minnesvärda sportsliga upplevelser, inte minst på hemmabanan. Tävlingsovalen blev omlagd under sommaren vilket blev dyrköpt för sällskapet men lättköpt av hästarna.Vi tänker bl a på Readly Express' världsrekord 1.09,0a över fulla 2140 meter i Jubileumspokalen men även samma dag finske Hotshot Lucas världsrekord 1.12,8 för tre åriga hingstar över 1640 meter volt.Världsrekord även då 3-årige Villiams,Timo Nurmos, världsrekord 1.12,0a, över ännu längre 2640 meter i Kriteriet. Inför Elitloppet såg vi fram mot giganternas kamp, mötet mellan Nuncio och Bold Eagle, men där Timoko överraskade oss alla med en fantastisk prestation och tog sitt livs andra elitloppsseger.
julbild2
Travpolitiskt har 2017 varit ett mellanår i väntan på det s k Pokalåret 2018 och med spänning avvaktar vi beslutet om spelomregleringen vilket kommer tillföra sporten väsentligt mer medel. Tränarna på Jägersro överraskade travsverige med en organiserad protest inför V86-tävlingarna,detta efter att tävlingsprogrammet för nästa år hade presenterats. Processen kring samma tävlingsprogram föranledde även Travtränarnas Riksförbunds Jörgen Westholm att avgå i protest.

Stockholms Travsällskap och vår förening hade länge krävt en osaxad egen tävlingsdag och äntligen får vi gehör. Istället för att flytta V86 till en annan veckodag valde ST/ATG att ge Solvalla en egen tisdag på bl a Jägersros bekostnad.

Trots den villervalla som uppstod måste vi ändå säga att det blev bra mycket bättre för Solvallas del. Nu får vi en helt egen dag dit de högsta prispengarna och de bästa hästarna kan välkomnas.. Det som återstår för oss, som under de svåra saxåren har vant oss vid att stanna hemma, är att bryta mönstret och mangrant vallfärda till vår hemmabana. Nu är vi på rätt väg och nu kan vi uppskatta ett Solvalla som på sin egen dag återfår möjligheten att vara bäst på plats.Tävlingar med dubbeltrav två kvällar i veckan stärker hästägandet och ekonomin kring Solvalla. Att djurskyddet på vår bana är på topp syns i och med att hästambulansen övervakar Solvallas tävlingar .

Under året har det blivit allt tydligare att RST/Travhästägarna brottas med stora problem. Hela styrelsen ställde sina platser till förfogande efter inre stridigheter. Ordföranden Anders Jonsson avsade sig omval efter blott några månader som nyvald. En extra stämma i november accentuerade ytterligare den spricka som vidgas alltmer mellan landets hästägare. Hästägare och antal hästar i träning blir allt färre till antal, vilket medför att det blivit tunna startfält i många klasser.

Det är en bidragande orsak till att flera lokala hästägarföreningar har kännbara rekryteringsproblem inom de egna leden. Vår förening har tillsammans med systerföreningarna från Östergötland och Mälardalen beslutat påbörja vägen mot en ny representation, allt i avsikt skapa tydlighet kring de avgörande sakfrågorna.

Även årets unghästauktioner visade på en tydlig segregering där toppnumren blir allt dyrare, medan hyggligt välstammade och korrekta åringar har svårt att hitta köpare.

En bidragande orsak har varit att tydliga besked saknats från ST om hur prispengarna kommer te sig året efter pokalåret.

De senaste årens prismedelspolitik har lett till att det stora, breda mellanskiktet, mångfalden, bland både hästar och deras ägare, har tunnats ut.
Vi vet redan hur många hästar som kommer att vara i startbar ålder 2020-2021. De svenskfödda kommer inte att kunna fylla tävlingsprogrammet om det ska ha samma omfattning som det har idag. Många banor slåss därmed med akut hästbrist, särskilt saknas hästar i de yngre åldrarna.

Nu har vi ändå – till sist – pokalåret 2018 framför oss.Den som äger en svenskfödd unghäst född 2015 kan se fram emot prischeckar som inte understiger 50.000 kr i första pris oavsett var i Sverige det tävlas. På Solvalla kommer förstapriset att vara lägst 70.000 kr. Även V75-hästarna får en liten höjning och ST inför startpeng, 500 kr, till alla startande, men oplacerade hästar. Det är ett försök att stoppa skatteverket från att vägra momsavdrag för tävlingsverksamheten eftersom det är precis det – tävling – och inte alla tävlande är garanterade inkomst för sin insats. Mer information om det finns både på vår och på ST's hemsida.

Traditionsenliigt har vi i dagarna skickats ut föreningens årliga kalender till medlemmar, sponsorer, Solvallas A-tränare, men också till enskilda personer som vi betraktar som våra vänner. Motiven i vår kalender har alla på något sätt anknytning till vår hemmabana Solvalla.

Styrelsen för Solvalla Hästägarförening önskar alla
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer