Årsmöte 2006-04-21

Christer Häggström valdes in i styrelsen som efterträdare till Björn Frössevi, vilken hade avböjt omval i styrelsen. Vi tackar Björn för de år han varit med i styrelsen.

Leif Siller presenterade tillsammans med Christer Häggström en utredning om Travets organisation, som han fick i uppdrag på årsmötet 2008. Förslaget går ut på att stärka de aktivas position i alla led inom organisationen, från bana till STC, ATG. Gruppen fick mötets uppdrag att gå vidare och presentera förslaget för RST’s styrelse, så det kan samordnas med RST’s arbete i samma fråga.

Efter mötet fick vi en presentation av veterinär Anders Ekfalks nya hjälpmedel att studera hästarnas problem med luftvägarna under fullt arbete. Anders konstaterar att travhästar i Sverige är friska och välskötta. Det finns egentligen två problem för våra hästar, ont i benen eller halsen. Anders fick hösten 2008 se sin stora julklappsdröm gå i uppfyllelse. Från Frankrike har han fått tag i ett instrument med en kamera som fästs i hästen hals och spelar in hur andningsvägarna fungera under maximal belastning. Hästen springer 2.000 meter på tävlingsovalen i maximal fart. Sedan spelas filmen upp i en dator och man ser hur det ser ut när hästens luftkanal stryps under ansträngningen. Det kan vara att gommen lägger sig över gomseglet alternativt att stämbanden stänger luftvägarna vid stämbandsförlamning.

Det unika med det här hjälpmedlet är att hästar som i viloläge kan se ut att få problem vid ansträngning inte får det och visa versa. Resultatet blir att Anders nu kan göra rätt ingrepp på en häst och slippa operera hästar som inte får några som helst problem med lufttillförseln under ansträngning.

Anders har från årsskiftet och fram till 31 mars kollat 65 hästar med den här kameran och arbetar en dag i veckan med dessa undersökningar, opererar en dag på kliniken och övrig tid delas främst mellan Stig H Johanssons och Roger Walmanns hästar.


X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer