2017-12-14 Tomten kommer från Danmark

ST har precis haft ett extra förtroenderåd.
ST ska tillsätta ny styrelse till våren.
Spelmarknaden står inför om- och avreglering.
Sporten kan få fler uppdragsgivare.
Hästägare och därmed antal hästar fortsätter att minska.
De demografiska skillnaderna i hästbeståndet och dess ägande blir allt större.
I nr 39 av Sulkysport menar Lars G Dahlgren i en ledare att det inte enbart är frågan om vem som ska tillsättas utan lika mycket om vad som ska tillföras när STs fullmäktige ska välja ny styrelse

Travsportens icke önskvärda läge

Tabellen nedan visar tydligt vilken verklighet sporten har att tampas med. Obehagligt snurrande och fast i en nedåtgående spiral tvingas vi se att unghästarna försvinner från många banor. Dessvärre utan att de banor som saknar hästar har gjort något åt det. De yngre hästarna blir äldre, men på en underskottsmarknad behålls de och byter inte längre sin hemvist i någon större utsträckning.

De varmblodiga 2-åringar som finns i träning visar region för region att Solvalla ensamt har fler än Gävle, Bollnäs, Hagmyren, Bergsåker, Solänget, Östersund, Dannero, Umeå, Skellefteå och Boden tillsammans*). Jägersro och Halmstad har tillsammans 397 2-åriga varmblod i träning, vilket inte gör deras framtid sämre än Solvallas. Möjligheten för att hela travsverige ska leva står däremot på ett gungfly. Axevalla, Eskilstuna, Färjestad, Kalmar, Mantorp,Romme, Åby och Örebro verkar ”safe”. Kom ihåg att av de 800 2-åringar som de banorna representerar kommer normalt inte fler än 400 till start under HELA säsongen som 3-åringar. Två tredjedelar (67 procent) av landets A-tränade treåringar blir startaktiva, medan motsvarande siffra för de B-tränade är en tredjedel (33 procent). Många hästar i B-träning på en bana ökar inte startfrekvensen av 3-åringarna, vilket hänger ihop med att ägarna bl a har en annan ambitionsnivå än ägarna med hästar i A-träning.


*) benämnt Norrland

"Allt är storbanornas fel"

En sak är säker, det är inte storbanornas ”fel”. Storbanorna har, genom saxade V86-tävlingar inte minst publikmässigt, fått utstå misshandel för att driva in nationella spelintäkter. Samtidigt har ST blundat för sanningen och syndat på nåden bl a genom att inte öppet redovisa hästägarnas och företrädarnas antal, respektive bostadsort, i förhållande till var de valt att ha sina hästar i träning. Där ligger nyckeln till att förstå hur vi kan bli fler. Vi måste även skilja på när hästägarna är sportens kunder och när hästägarna utgör ett leverantörskollektiv.

Norrlandsbanorna avvecklar

Under det sista decenniet har starka banor gjorts svagare medan de svaga inte har blivit starkare. Hästbristen är i grunden en brist på hästägare. Den emanerar ur de väsentligt försämrade villkor som hästägandet utsatts för under hela 2000-talet. Antalet licensinnehavare i B-tränarleden minskar med närmare 8 procent per år och som en konsekvens även deras hästägande.

Vår förening anklagas ofta för att vilja lägga ned banor. Det är ett stort missförstånd. Många av banorna i Norrland är i full färd med att lägga ned sig själva då häståterväxten saknas. Tabellen visar att amatörernas rekrytering av nya yngre hästar är på upphällning. Tydliga tecken visar att många aktiva B-tränare är inne på sin "sista" häst. Av landets ca 400 A-tränare fanns 106 i Norrland. Dessa tränare har i genomsnitt färre än 3 varmblodiga 2-åringar i träning, dvs de hästar som om några veckor blir 3 år. För rättvisans skull ska nämnas att det finns ca 500 kallblod i träning i Norrland, varav ca 100 är två år.

ST's nya styrelse

ST's valberedning bör fundera över om deras eget uppdrag ens är möjligt? Kan den verkligen föreslå ett kompetent och homogent styrelsekollektiv, som under ett fast ledarskap fattar nödvändiga, men även obekväma beslut? ST's valberedning behöver fråga ägarna – travsällskapen - vad är Ert direktiv och varför.

Julklapp till danskt trav

En glädjande julnyhet kommer från Danmark som höjer sina prispengar med 12,2 procent fr o m 2018. Höjningen per lopp blir betydligt större – 16,4 procent under nästa år. Det gör man genom att arrangera färre lopp, men med bibehållna antal tävlingsdagar. Det ska också ses som kontrast till att Norge säljer Drammens travbana. När ägarna i Sverige – travsällskapen - inte inser hur tomt det ekar i stallarna kommer Drammens öde inte enbart vara en norgehistoria. Den blir en smärtsam verklighet även i vårt avlånga travland. Kan vi lösa våra inhemska problem när vi samtidigt expanderar över gränserna?

Under STs möte med förtroenderådet informerades om planer på samgående mellan Sverige och Danmark. Danmark har ca 3.000 hästar i träning, varav ca 300 är två år gamla. 2.400 hästar är startande. Enligt UETs statistik finns det
61 A-tränare, 660 amatörtränare, samt 1.160 hästägare med en befolkning på närmare sex miljoner människor. Danmark utgör en färdigpaketerad marknad inför den nya spelomregleringen. Vi får tillgång till fem travbanor och ytterligare tre som också är galoppbanor. Framförallt får vi en kostnadsstruktur som i allt väsentligt möjliggör för sporten och spelbolagens leverantörer - hästägarna - att få sunda villkor.

Vad gör vi i tomteverkstadens hemland när tomten emigrerar in i framtiden? Danmark har insiktsfullt tagit obekväma beslut. Travsporten kan inte driva bypolitik. Vi måste driva helhetspolitik. I annat fall riskerar Svensk Travsport att delvis falla isär om de banor som klarar sitt affärsmässiga uppdrag fortsätter att hindras i sin utveckling.
Yoda - framtidens tomte



Björn Damm & Ewa Silfverberg Liljeros
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer