2017-06-11 Monopol – ett spel med andras pengar

ATG och ST spelar Monopol med spelarnas och travsportens medel - "felräkning i banken inkassera 65 miljoner".
Enligt ATGs bokslut har resultatet räddats varje år genom att 65-70 miljoner kronor tillförts från “oinlösta vinstmedel och öresavrundningar”. Se tabellen nedan…. dra av dessa belopp - vad händer då?!



Vad hade hänt om dessa medel istället använts som förstärkta prismedel? Då hade pokalen varit fylld nu! Varför reagerar vi som ägare inte på detta faktum?

RST var helt rätt på det när man i april 2014 motionerade till ST's fullmäktige och ville ha en "oberoende granskning och genomlysning av ATGs och ST's räkenskaper". 35 procent av fullmäktigeledamöterna röstade för motionen trots att den påstods vara olämpligt formulerad. I och med att det lyste kritik mot ST i formuleringar fick motionen inte den församlade majoritetens gehör.

Drygt sju månader senare hade en informell grupp inom RST's styrelse, bildad utan styrelsebeslut, bifallit det uppenbart motsatta. Utan att ta hänsyn till sportens bästa och utan formella styrelsebeslut ingick man den s k ”pokalöverenskommelsen”.

Med hjälp av företrädare, som saknat demokratiska mandat, och än mindre förstått ekonomiska förutsättningar, visades en pokal upp som redan från början läckte som ett såll. Nu, tre förlorade år senare, när alla siffror fortsatt utför, talar jag inte enbart om ATGs bokslut utan givetvis om travsportens fortsatta förluster av hästägare, hästar, aktiva, såväl proffs som amatörer.

Bakgrunden till motionen var att ATG 2014 hade i bagaget några års vikande omsättning. Framförallt var lönsamheten dålig, då utlandsspelets hemliga affärer åderlåtit resultatet. Rabatterade utländska spel konkurrerande med den inhemska spelverksamheten och skapade en utlandsbaserad omsättning som inte bidrog med en enda krona till travsporten. Tvärtom belastade den såväl sportens ekonomiska resultat liksom spelarkollektivets tålamod. Men den största anledningen var ändå att ATGs och STs administration och kostnadsmassa tillåtits expandera med flera hundra miljoner miljoner, samtidigt som sporten och hästägarnas villkor kraftigt försämrats .

Vad många bortsåg ifrån, eller inte alls förstod, var att det inte behövdes någon gyllene pokal som hägrade i fjärran. Det behövdes enkla, tydliga och raka åtgärder inom ATG och ST.

De medel som fanns i systemet kunde ha omfördelats med hjälp av en tydlig kostnadsrevision, Det hade samtidigt medfört att hästägarnas prismedel kunde återföras till nödvändiga nivåer .

Inom ATGs verksamhet har Hans Skarplöth sitt uppdrag. Han är tillsatt av styrelsen och därmed av ägarna. Varför och med vilket motiv har styrelsen och revisorer inom ATG bortsett från att rörelseresultatet i ATG under lång tid varit kraftigt negativt?

När de 65 miljonerna som är oinlösta vinster och öresavrundningar har avräknats är det “verkliga” rörelseresultatet för ATG uruselt. Med hjälp av sina monopolregler lyfter man varje år det klassiska kortet: ”Felräkning i banken, inkassera 65 miljoner! Det är sextiofem miljoner, som till stor del är spelarnas medel.

Varför har ATG ingen not i boksluten där man öppet redovisar dessa astronomiska tal? Det här är inte enbart en kritik mot styrelsen i ATG , utan även kritik riktad mot revisorerna. Den bristande transparensen är dock helt i linje med Hans Skarplöths ledarskap, en man omgiven av affärshemligheter.

EUs direktiv rörande penningtvätt gör att alla spelbolag står inför krav om ökad kundkännedom. Det kan bidra till att oinlösta vinstmedel minskar, men framförallt borde ATG, likt Svenska Spel, och kanske andra spelbolag återföra minst 90 procent tillbaka till spelet.

Pokalöverenskommelsen tillkom därför att ATG ville “gasa” sig ur bolagets ekonomiska svårigheter, Expansion med visionen att bli “Nordens största och lönsammaste spelbolag på en global marknad” skulle ske genom nya och mer attraktiva spelformer. Förhoppningen var att det varaktigt skulle skapa högre omsättning och bättre resultat. Den underliggande kärnverksamheten fick därmed hålla tillbaka sina berättigade krav genom att se en pokal hägra fyra år senare. Samtidigt slickade ATG i sig spelarnas oinlösta vinstmedel. Det förstod alla som läste boksluten, eller?

En fylld pokal är tyvärr lika orimlig idag som när överenskommelsen träffades i slutet av 2014. ST och ATG bortsåg medvetet från behovet av kostnadsöversyn. Nu, tre förlorade år senare, har ATGs styrelse beordrat åtgärder för att förstärka det ekonomiska resultatet.

I nutid är det knappast meningsfullt att fortsätta spela Monopol och överleva med hjälp av andras felräkning. Sulkysports Lars Dahlgren beskriver i en krönika hur Socialdemokratiska kvinnoförbundet för trettio år sedan ville införa förbud mot parabolantenner för att slippa tv-reklam. Det är precis samma sak när ATG ger sig in i ett meningslöst och kostsamt namnkrig mot Legolas.bet. ST kliver dessutom in i kriget och styr banonorna efter samma princip som när man baktalade RSTs ursprungliga motion ”uppför er, annars inget tävlingsprogram av värde”. Petter Johanssons senaste utspel kom inte som en överraskning när han anser sig ha rätt att instruera travsällskapen att meddela beträdandeförbud för ATGs blivande konkurrenter.

Johan Lindbergs senaste veckobrev av den 9 juni kan uppfattas som att han ironiserar och mästrar Rune Anderssons ambition och avsikt med Legolas.bet. Det är uppenbart att Johan inte förstår matematikens grunder. Då hade han inte varit pokalöverenskommelsens lärjunge, ej heller motsatt sig möjligheten av att det kommer tillföras medel till sporten från flera spelbolag i samband med kommande omreglering. Hur ser Johan Lindberg på tabellen ovan? Också en berättigad fråga är hur andra spelbolag ur konkurrenssynpunkt kommer använda outlösta spelvinster?

En sak är säker - vill man ha konfrontation - kommer den allt närmare. Hur länge kommer sporten att acceptera monopolspelet med våra pengar? ATG har använt kortet "Felräkning i banken, inkassera 65 MILLAR" alltför länge. Pengarna har inte kommit sporten eller spelarna tillgodo, annat än möjligtvis senast, när en ensam spelare cashade in 11 miljoner extra på V75 Grand Slam på ett 24 raders system. Eller om/när Boost läggs ner och pengarna konfiskeras…..

ATGs resultat blev inte stärkt och sportens överlevnad blev inte garanterad av pokalen . Det blev inte heller förtroendet för organisationen RST, som behöll de flesta av sina ”lame ducks” när man ”förnyade” sig genom att byta namn. Som en vis man sagt: “Det går inte att diskutera nyanser med färgblinda.”

Björn Damm
X
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer